top of page
aikido-gf93deed5e_1920.jpg

AIKIDO

Aikido velja za najbolj human sistem goloroke samoobrambe. Beseda aikido pomeni »pot harmonije.« Veščina obsega tai jutsu, tehnike goloroke samoobrambe in buki waso, tehnike z orožjem.

aikidoka

Izraz aikido označuje metodo ali pot (DO) za koordinacicijo, harmonijo (AI) mentalne energije ali duha (KI), ali na kratko pot harmonije. Gre za skladnost telesa in duha ter povezavo med posameznikom in vesoljem, ki poteka preko ki-energije.

Glavni cilj aikida je samoobvladovanje, ne pa zmaga nad nasprotnikom. Ueshiba je dejal: "Če poskušate premagati nasprotnika s silo, potem si boste samo ustvarili novega sovražnika." Zmaga brez boja je najvišji ideal za aikidoke. To je učil že Sun Cu, največji vojni strateg. Popolna zmaga se doseže takrat, ko se borba konča še preden se je začela oziroma takrat, ko se konflikt zgladi po mirni poti, brez fizičnega spopada. Premagati lastne in tuje slabosti, kot so jeza, agresivnost, nizke strasti ipd. - to je pravi uspeh in prava zmaga!

aikido ptuj
Morihei Ueshiba

Utemeljitelj aikida je Morihei Ueshiba (1883 – 1969). V mladosti je vadil razne borilne veščine. Njegov najpomembnejši učitelj je bil Sogaku Takeda. Pri njem je vadil ju-jutsu šolo daito-ryu in mečevanje. Izkušnja satoryja ali razsvetljenja je Ueshibo l. 1925 privedla do tega, da je oblikoval aikido. Ker se je zavedal pomembnosti svojega odkritja, je pričel vneto širiti novo veščino. L. 1945 je bila ustanovljena zveza Aikikai. Vodja "telesnega pristopa" je bil Ueshibin sin Kisshomaru. Po l. 1948 se je aikido naglo razširil po svetu. Številni mojstri so si za življenjski cilj zadali nalogo, da bodo razširili aikido izven Japonske. Po Moriheijevi smrti je prišlo do razhajanj v tolmamačenju aikida. Posamezni mojstri so kreirali lastne stile. Prišlo je do razkoraka med tradicijo in modernizacijo. Aikido je postal priljubljen tudi zaradi filmov holivudskega zvezdnika in mojstra Stevena Seagala.

bottom of page